Skip to main content
MedarbetareNyheterStockholm

”Jag är engagerad i försvarssektorn, så Svekons uppdrag inom Försvar och Säkerhet tilltalade mig.”

"Jag är engagerad i försvarssektorn, så Svekons uppdrag inom Försvar och Säkerhet tilltalade mig."

Med en utbildning från KTH och Chalmers och en bakgrund inom försvarssektorn och flygbranschen tar han nu rollen som projektledare på Svekon. Med expertis i att hålla ihop komplexa projekt och leverera resultat, är han redo att skapa framgångsrika lösningar för Svekons kunder. Utöver sitt arbete gillar han äventyrliga utomhusaktiviteter så som disc golf, segling och fjällvandring. Upptäck Svekons senaste projektledare, Jens Aronsson.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
Projektledarrollen innebär att vara den i projektet som håller ihop krav, uppgifter, resurser, uppföljning, rapportering mm. Rollen är varierande och ska kunna anpassas efter projektets behov.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
Jag är uppväxt på Mälaröarna och i Västerort. Efter gymnasiet grundutbildades jag på K3 i Karlsborg som Jägarplutonbefäl. Direkt efter MUCK arbetade jag med att dela ut post innan jag började med högskolestudier. Jag har studerat kemivetenskap och kemiteknik på KTH och Chalmers och samtidigt engagerat mig både i kår- och sektionsliv samt i Hemvärnet.
Mot slutet av studierna så hittade jag en tjänst i Försvarsmakten, Högkvarteret som civilanställd processledare för Teknisk tjänst. Senast kommer jag från Swedavia där jag arbetade som underhållschef på Bromma flygplats.

Hur väcktes ditt teknikintresse?
Min far är båtbyggare och farfar jobbade med allt möjligt inom teknik och kan nog bäst beskrivas som teknisk säljare. Det har inneburit att jag spenderat mycket fritid i en verkstad och när farföräldrar var på besök visade farfar ofta någon finurlig pryl eller annan tekniskt spännande lösning på något.
När jag jobbade extra med pappa och hade frågor om hur jag skulle göra så fick jag oftast uppmaningen ”Gör så att det blir bra”. När man har det förtroendet och utrymme för att göra om ifall det blir fel så vågar man testa, lär sig att utgå från det man känner till och inser att man ofta kommer väldigt långt med det.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
Jag sökte efter nytt jobb och fick tips av en svekonian som jag lärt känna genom föreningen bakom en arkitekturfestival i Stockholm. Jag tyckte att tjänsterna som varit utlysta lät intressanta, men eftersom sista ansökningsdatum passerat fick jag nyttja min vän för att förmedla mitt CV och det nappade.

Vad var det som lockade med Svekon?
Svekon är ett mindre företag än mina tidigare arbetsgivare vilket jag upplever ger en bättre gemenskap och det finns möjlighet att skapa en relation med alla kollegor på ett annat sätt. Det skapar en helt annan företagskultur som jag uppskattar mer.
Eftersom jag har ett intresse inom försvarssektorn så var de kunder och uppdrag som Svekon har inom Försvar och Säkerhet såklart något som tilltalade mig.
Slutligen så lockade också att uppdragen på Svekon är i projektform. Det innebär att det finns ett slut, även om det i vissa projekt kan ligga rätt långt fram i tiden, vilket skiljer sig från både Försvarsmakten och Swedavia där mycket verksamhet bara ska funka och fortsätta.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
Jag ser fram emot att samtala, diskutera och besluta tillsammans med kollegor, kunder och partners för att reda ut vad som ska göras, vem som ska göra det och när det ska vara klart. Jag vill att det ska vara tydligt vad var och en har som uppgift och hur man ska göra när något avviker. Osäkerhet och tveksamhet blir lätt en tidstjuv som jag ser fram emot att kunna minimera genom tydlighet och dokumentation.

Hur har din första tid på Svekon varit?
Det har varit härligt att på en gång kastas in i projekt och fått känna på variationen mellan olika faser och typer av projekt.
Förväntningarna kring att arbeta på ett mindre företag och uppleva en annan gemenskap och kultur har absolut införlivats. Det känns som att jag har jobbat på Svekon betydligt längre än jag faktiskt har, både när det gäller gemenskapen och arbetsuppgifterna.

Vad gör du när du inte jobbar?
På fritiden går en del tid åt att ta hand om vårt hus. Det gäller både underhåll och renovering samt nya projekt som vi hittar på hemma. När huset inte tar all renoveringstid så finns det en gammal båt och en gammal bil som behöver få mer uppmärksamhet än vad som hinns med just nu.
Träning och friluftslivs står också högt på listan över fritidsaktiviteter. Till vardags är det mest löpning och cykling, men jag blandar gärna upp det med disc golf, segling och fjällvandring.
För de dagar som energin inte är på topp blir det istället soffhäng framför någon strömningstjänst som levererar en serie som gärna får ha en historisk förankring.

Har du något drömprojekt?
Jag tror att mitt drömprojekt rent tekniskt är det jag sitter i just nu, REMO BV 206/208. Det är ett underbart litet fordon och ett system som jag tycker om väldigt mycket och det känns nästan bortskämt att hoppa in i det som första projekt på Svekon.
Om man ser till genomförande så är drömprojektet det väl förberedda med tydlighet kring organisation, ansvar och mandat. Helst ska det hända mycket under projekttiden, så som ändrade förutsättningar eller nya förslag på lösningar, och att detta hanteras med lätthet tack vare en flexibel projektorganisation med tydligt mandat.