Drinx – en robotbar för exakta drinkar

En byggkonsult som Stig Kervefors och Stig Broms kommit i kontakt med i samband med bygget av de nya lokalerna i Täby hade varit på Finlandsresa och sett att servitörerna slarvade med mätglasen. I strävan att hjälpa restauranger och barer att bli mer exakta i mätningen av centiliter, och därmed kunna spara pengar – föddes idén om Drinx. En robotbar som kunde portionera ut exakt rätt mängd alkohol i drinken.
I samarbete med Stig Kervefors och en elektronikingenjör konstruerades en drinkmaskin för mellan 7 och 19 flaskor. Maskinen hade möjlighet att programmera in upp till 1 000 olika drinkar.

Utmärkt maskin men ingen succé

– Det här var dessvärre en av de uppfinningar som en extern finansiär fick problem med marknadsföringsbudgeten. Det fanns en tanke att sälja den till restauranger och även ombord på flygplan. Man försökte sälja den i USA, men det gick inte så bra. Det kostade flera miljoner att ta fram den och när den väl var klar fanns inte ekonomi att marknadsföra och sälja den. Det går tyvärr så ibland, man satsar stora pengar på att utveckla och ta fram produkten men marknadsföring och sälj kostar ofta mycket mer än budgeterat. Det blev aldrig något av Drinx, men det var en utmärkt apparat, berättar Åke Kervefors.

Start typing and press Enter to search