Cleanair

Vi behövde utökade resurser när det gällde konstruktion och sökte nya idéer. När vi hittade Svensk Konstruktionstjänst resulterat det i ett mycket bra och mångårigt samarbete, berättar Bo Dolk-Petersson, ansvarig för Product Supply och R&D på QleanAir (tidigare Smoke Free Systems), i Stockholm.

QleanAir utvecklar produkter som renar luft i olika miljöer.
– Vår huvudinriktning är tobaksrök men vi vidareutvecklar ständigt våra produkter och breddar oss för att även kunna rena odörer över huvudtaget. Ren luft är vårt huvudfokus. Vi har sedan tidigare producerat rökrum för mellan tre och sex personer men behövde en större station som kunde rymma åtta personer, säger Bo Dolk-Petersson.

SF Forum är en ”rökstation” som ersätter rökrum i offentliga miljöer.
– De tidigare stationerna var runda. Den här skulle vara fyrkantig så det blev en hel del detaljarbete, konstaterar Rickard Johansson, konstruktör och kundansvarig från Svensk Konstruktionstjänst.

Silvertejp och wellpapp

Med glasskivor, wellpappbitar och silvertejp satte prototyparbetet igång för att ta reda på ungefär vilka mått som skulle gälla och hur rymlig enheten skulle bli när den väl var färdig.
– Vi jobbar alltid i nära samarbete med våra kunder och i det här fallet fick vi dessutom användning för stora delar av våra egna resurser och interna kunskaper. Vi byggde prototyper och gjorde specialapplikationer. Under processens gång körde vi sedan testsessioner, repetitionstester, driftstester och liknande i vår verkstad.

Resonemang under processen

Tanken var att återanvända så mycket som möjligt av de äldre konstruktionerna.
– Det blev en utmaning eftersom vi bytte grundform från rund till fyrkantig. Taket blev speciellt. Vi satt och ritade i datorn och bestämde hur profilen på taket skulle se ut för att få fram rätt profiler och hållfasthet. Efter avstämningar och resonemang med kunden kom vi fram till en bra kompromiss mellan vikt, stabilitet och kostnad.

När varje delkonstruktion var klar gjordes ett komplett produktionsunderlag som diskuterades med bolagets leverantörer.
– Vi skapade den nya stationen i modulform så nu kan man förlänga med en modul i taget om man vill förstora rummet. Det är kul att konstruera något som används i vardagen. Det här rökrummet står på Arlanda, så varje gång jag reser därifrån går jag och kollar att allt ser bra ut, säger Rickard Johansson.

För QleanAir har samarbetet med Svensk Konstruktionstjänst inneburit ett effektivt sätt att klara en aktiv produktutveckling utan egna konstruktörer.
– Svensk Konstruktionstjänst är flexibla, servicemedvetna och har bred kompetens. Som kund behöver jag inte binda upp mig till långa samarbetsavtal. Här finns möjligheten att få de resurser jag behöver, oavsett om jag ena månaden behöver många konstruktörer och andra månaden kanske inte behöver någon. Vi arbetar alltid mot en och samma person som känner oss väl och förstår våra behov, det uppskattar jag mycket, säger Bo Dolk Petersson.

Related Projects

Start typing and press Enter to search