Inredningen till försvarets pansarterrängbil Patgb 203 är genomtänkt in i minsta detalj. Var sak har sin plats. Det gäller att hålla ordning och reda så att rätt utrustning får plats, utan att ta för mycket yta eller volym.

Vi har tagit fram en specialanpassad inredning i fordonen som används vid minröjning av så kallade hemmagjorda bomber, IED. Fordonen används av våra internationella förband, ofta i samband med humanitära insatser. I uppdraget ingick att skapa effektiv förvaring och plats för skåp, hyllor, operatörsplatser, antennfästen och annan specialutrustning. Ibland fick man inte veta mer än själva måtten på något som skulle sitta i fordonet. I det läget arbetar vi istället med en mockup med rätt mått och kan på så sätt skapa utrymme för utrustning vi inte ens vet något om.

Mikael Leimu, Konstruktör, Svensk Konstruktionstjänst

Stort och omfattande uppdrag

Mikael Leimu har stor erfarenhet av fordonet och är en av flertalet konstruktörer på företaget som har en bakgrund inom försvaret.

Att känna till fordonet är till stor hjälp i arbetet. Vi har jobbat med Patgb 203 i flera år. Vi dokumenterade den första generationen av fordon med IEDD inredning. Vi fick vara med och bygga inredning till generation två, och till sist har vi fått ansvara för komplett konstruktion och installation i fordon till den tredje generationen. Det är ett prestigeuppdrag för oss.

Mikael Leimu, Konstruktör, Svensk Konstruktionstjänst

Fordonen används av svenska ingenjörsförband på fredsbevarande uppdrag i fjärran länder, vid röjning av minor och hemmagjorda bomber samt ammunitionsröjning. De används bland annat i Afghanistan där svenska försvaret är involverat.

Det känns bra att vara med och kunna utveckla något som kan vara till humanitär hjälp.

Mikael Leimu, Konstruktör, Svensk Konstruktionstjänst

Alla led till nytta

Uppdragen med ny inredning för Patgb 203 har under åren omfattat många kompetensområden inom Svensk Konstruktionstjänst. Allt från de inledande studierna för att skapa underlag för upphandling, till kreativ idégenerering och mockupbygge samt slutgiltig serieproduktion.

Våra ingenjörer uppfinner inte hjulet varje gång utan optimerar och använder de lösningar som finns på ett effektivt sätt. Det viktiga är att lösa problemet; i det här fallet hur vi kunde förbättra inredningen och bäst disponera ytorna på ett bra och säkert sätt.

Mikael Leimu, Konstruktör, Svensk Konstruktionstjänst

Related Projects

Start typing and press Enter to search