Skip to main content
Nyheter

Från legobyggare till VD – Artikel om Johan Lantz från Täby Danderyd Magasin

Tidigare i år intervjuades vår VD Johan Lantz för Täby Danderyd Magasin. Läs om hur han hamnade på Svekon och hans bästa tips för produktutveckling här. Texten är skriven av Anna Sandgren och publicerades i Täby Danderyd Magasin nr 74.

Han är smålänningen som 29 år gammal kliver in och som yngst i bolaget blir VD för en klassisk ingenjörsbyrå i Täby. Möt Johan Lantz, som redan i legoåldern visste att han ville bli konstruktör och som 12-åring började jobba i sin morfars konstruktionsfirma. Idag äger han Svensk Konstruktionstjänst AB och drivs av en nyfikenhet som aldrig tycks sina.

Johan Lantz är en sådan där person som tar plats i ett rum och lyser upp det på ett självklart sätt, utan att vara medveten om det. Vi träffas i hans villa i Skarpäng en tidig morgon, innan en normal arbetsdag hunnit börja. Själv har Johan redan varit igång ett tag och gårdagskvällen ägnade han åt att spela bandy i division III.

– Jag är uppvuxen i bandystaden Nässjö och bandy ligger mig varmt om hjärtat. I Täby måste man lägga till Is-bandy för att folk ska förstå, då Täby är lite av ett innebandymecka. Idrotten får mig att orka mer och tänka klarare, säger han på klingande småländska.

Det var 1999 som Johan Lantz tog steget och flyttade från småländska höglandet till Täby för att inta VD-stolen hos Svensk Konstruktionstjänst (Svekon) AB. Bolaget kan enklast beskrivas som en klassisk ingenjörsbyrå som hjälper företag och innovatörer att förverkliga drömmar och att ta fram nya produkter. Sedan starten 1971 har Svekon drivit mer än 4 500 utvecklingsprojekt, främst inom mekanik. Idag erbjuder bolaget även tjänster inom bland annat mjukvaruutveckling, elektronikkonstruktion, industridesign och regulatorisk- och teknisk dokumentation.

Svekon grundades av Stig Kervefors och Stig Broms 1971. De var tidigt med och utvecklade bland annat den första bankomaten och registreringsskyltar till Sveriges alla motorfordon. Redan 1985 flyttade Svekon till Täby. Man kan ju undra hur det var för en 29-åring smålänning att komma in och bli VD för ett anrikt Täbybolag med så många äldre och mycket rutinerade kollegor.

– Sedan första dagen har jag känt mina kollegors stöd i vått och torrt. Jag var väldigt nervös när jag skulle hålla mitt första tal inför kollegorna i min nya roll. Med tiden växer man in i rollen. Det underlättade så klart att jag är uppvuxen med entreprenörer och konstruktörer i familjen. Både min morfar och mina morbröder blev tidigt mina förebilder. Jag var bara några år när jag visste att jag ville bli konstruktör.

Med målet satt och mycket legobyggande i bagaget, fick han 12 år gammal börja jobba i sin morfars bolag, då med att sopa golvet runt svarvar och fräsar ute i verkstaden.

– I Nässjö finns det mycket fördomar kring Stockholm. Dyra lägenheter, köer och parkeringsböter. Jag trodde nog att jag skulle bli kvar i Nässjö. Efter några öl med kompisar som efter studier valt att flytta till storstan, fick de mig att lova att jag skulle söka ett jobb i Stockholm. Jag höll mitt löfte och fick jobbet på den arbetsplats som jag idag äger och är VD för. Och ja, mina fördomar om Stockholm besannades, skrattar han.

Under Johans ledning utsågs Svekon till årets företagare i Täby 2019 och blev även 2020 nominerat till Mästargasell av Dagens Industri. Under 2021 fortsatte framgångssagan och bolaget gjorde sitt bästa år någonsin.

Vilka är dina stryrkor?
– Jag försöker alltid göra mitt bästa. Ibland blir mitt bästa inte bra nog. När jag reflekterar över mina tillkortakommandenbrukar jag ändå landa i att jag gjorde mitt bästa utifrån förutsättningarna just då. Att utveckla morgondagens produkter är inte enkelt. Det enda sättet att lära sig är genom sina egna och andras misstag. Det finns inga projekt som är fria från utmaningar eller dikeskörningar. Jag är omgiven av fantastiska kollegor och har varit dedikerad mitt jobb sedan jag var ung. Man måste ibland också våga säga nej till affärer, även om det inte riktigt ligger i mitt DNA.

Varifrån kommer din nyfikenhet?
– I mitt yrke träffar jag många entreprenörer och personer med idéer som vill göra skillnad och förändra världen med nya produkter. Jag är själv entreprenör och ingenjör. Nyfikenheten kommer med jobbet, det går inte att skyla sig.

Många nyanställningar, fler och större uppdrag, samt nya behov av verksamhetsanpassade lokaler, gjorde att Svekon 2019 växte ur Täby-kontoret och i stället flyttade in i helt nya och specialanpassade lokaler i Solna. Året efter öppnades kontor även i Borlänge. Att Johan själv skulle lämna Täby till förmån för Solna finns däremot inte på kartan.

– Jag stortrivs verkligen i Täby. Här är nära till allt. Mina båda söner går i skolan här och spelar Innebandy i Täby FC. 2009 flyttade jag från Stockholm till Täby. Då var barnen små och jag ville ge dem samma trygga uppväxt i hus som jag själv växte upp i. Eftersom jag gillar att träna i skog och mark passar också Täby mig bättre än att bo inne i stan. Täby Centrum anser jag vara Stockholms i särklass bästa galleria. Det finns nog inget som är dåligt med Täby enligt mig.

JOHANS BÄSTA TIPS FÖR PRODUKTUTVECKLING:

Först ska du så klart ha en idé/ produkt som du tror helhjärtat på. Gör ordentlig research och kontrollera så att din idé/produkt inte redan finns. Det ska även finnas ett behov eller en efter- frågan av idén/produkten på marknaden. Sedan behöver du hitta pengar och därefter kontakta experter, exempelvis företag som oss, för att få hjälp med att bolla idéen/produkten, genomförandet, kostnader m.m. Att vara med på resan att ta fram en ny produkt är verkligen fantastiskt spännande och kul.