Skip to main content
Nyheter

”Jag ser fram emot att jobba med inhouseprojekt som en del av ett team”

Han återvände till Stockholm från Östergötland, mellanlandade på Capgemini och Scania innan han nyligen anlände till Svekon. En tävlingsinriktad civilingenjör som gärna idrottar, lagar mat och skruvar med sin förstärkare från 70-talet. Möt Svekons nya projektingenjör, Martin Ankarberg.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Jag gick i tankarna om att byta arbetsplats när min frus kollega, som jobbat på Svekon tidigare, rekommenderade Svekon som arbetsplats. När jag kollade upp Svekon fanns en tjänst ute på hemsidan och jag skickade in en ansökan. Det ledde inte till en anställning just då, men efter ett halvår kontaktade Svekon mig och frågade om jag fortfarande var intresserad och ja, nu sitter jag här vilket känns jättekul.

Vad är din roll här på Svekon?
– Jag kommer börja som projektingenjör och sitta en del med CAD som en del i produktutvecklingen, vilket jag tycker är väldigt roligt. Jag gillar också att sätta ihop eller bygga saker, att jobba med dem fysiskt, så jag hoppas kunna spendera en hel del tid i design lab.

Vad ser du fram emot i din nya yrkesroll?
– Jag ser fram emot att jobba med flera olika delar och många olika människor i verksamheten.  Särskilt att jobba på plats här på kontoret med inhouseprojekt som en del av ett team.
– Sedan ser jag givetvis väldigt mycket fram emot att ta fram nya produkter och prototyper. Att vara nära utvecklingen, nära produkten. Det känner jag verkligen att jag är redan nu, efter några dagar är jag del av ett projekt där prototyper ska vara färdiga om två månader. Den typen av projekt fanns inte på mitt tidigare jobb, där var det snarare femårsperioder vi förhöll oss till. Det höga tempot här passar mig bra, det gör att man hela tiden ser slutmålet väldigt tydligt.

Har du något speciellt intresse utanför jobbet?
– Jag gillar att röra på mig. Jag spelar padel och squash, men jag tycker också om att ge mig ut på en löptur. Tycker också att det är väldigt roligt att laga mat, vilket jag gärna gör tillsammans med min fru. Det och att umgås med vänner och familj, särskilt mina syskonbarn är väl en bra sammanfattning.

Har något hemmaprojekt? Märks ingenjörsyrket av hemma på något vis?
– Ja, det gör det nog. Jag har varit ganska insnöad på espressomaskiner och kaffekvarnar ett tag och sedan har jag en vinylspelare och en gammal förstärkare som ständigt behöver lagas. Allt i musikanläggningen är från 60 och 70-talet så det är alltid någonting som brusar eller någon lampa som behöver bytas och jag gillar att löda och skruva med det.

Har du haft det med dig sedan du var liten? Att du tycker om att mecka och pilla med saker?
– Nej egentligen inte så mycket när jag var yngre. Då var det bara sport och tävling som gällde. Det började väl egentligen med att jag och min tvillingbror tävlade i allt från att spela TV-spel till att komma först upp för trappan. Sedan blev det fotboll och bandy. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att tävla, men sedan studietiden har det växt fram andra intressen som att skruva med saker och att renovera hemma i lägenheten.

Har du något drömprojekt?
– Främst hade det varit väldigt roligt att vara med och utveckla en produkt från start till mål. Jag kommer ju från en miljö där projekten var väldigt stora och långdragna så det ska bli kul att få vara en större del av något som blir en mer konkret produkt.