Skip to main content
Nyheter

Loke tilldelas pris i Swedish Design Awards

Loke tilldelas pris i Swedish Design Awards

MedTech-produkten Loke, som Svekon tagit fram tillsammans med M Dialysis och Carl Design, har utsetts till vinnare i kategorin Aluminium i Swedish Design Awards 2020!

Under två års tid arbetade Svekon tillsammans med M Dialysis i utvecklingen av LOKE – en extremt högteknologisk MedTech-produkt som räddar liv, främst inom intensivvården.

– Jättekul! Det är första gången Svekon leder ett projekt som tilldelas pris i Swedish Design Awards. En sådan här dag är vi extra stolta över den resa Svekon har gjort, säger Svekons Jesper Blom.

Svekon har under se senaste åren gått från att vara helt inriktade på mekanik till att bredda sitt erbjudande även mer åt designhållet.

– Vi har samarbetat med Carl Öjerstam på Carl Design under en längre tid och har även anställt ett antal egna industridesigners. Det här priset är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Jesper Blom.

Förutom industridesign har Svekon under projektet även haft rollen som utvecklingsavdelning för produkten. Där har man arbetat med mekanikkonstruktion, elektronikkonstruktion, embed-programmering, applikationsprogrammering, GUI-design, teknisk dokumentation, regulatorisk dokumentation (MDD Klass II) och projektledning.

Förutom de medicinsktekniska fördelarna uttrycker LOKE en okonventionell och djärv strategisk form. LOKE lämnar det traditionella formspråket inom medicinteknik genom sitt ärliga materialval. Uttrycket förstärks av det råa aluminiumets visuella, taktila, hygieniska och beständiga egenskaper.

Juryns motivering

Carl Öjerstam, Carl Design intervjuas om utmärkelsen (video från Svensk Form).