Skip to main content
BorlängeMedarbetareNyheter

”När Svekon ringde gick jag mest på intervjun för att vara artig om jag ska vara helt ärlig”

Han är officeren och högskoleingenjören från Köping som flyttade till Grycksbo för kärleken. En äventyrare som gillar att slappna av med en timmes löptur eller en lång pratstund. Möt Svekons nya projektledare, John Wittberg.

Vad är din roll på Svekon?
– Jag är projektledare inom försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
­– Jag har en bakgrund inom Försvarsmakten där jag jobbat på Telekrigbataljonen i Enköping under 10 år och under den perioden var jag även i Afghanistan 2011 och 2013 som chef för Telekrigtroppen. Under den perioden utbildade jag mig även till fallskärmsjägare i Karlsborg. När jag kom hem från Afghanistan 2013 flyttade jag upp till Grycksbo utanför Falun med min fru och kände att jag ville göra något nytt, så mellan 2015 och 2018 var jag tjänstledig från Försvarsmakten för att studera maskinteknik. Efter examen jobbade jag på Afry (dåvarande ÅF) testcenter i Borlänge där jag sysslade med olika typer av hållfasthetsprovning och provning av elektriska system inom kraftel. Bland annat var jag på Visbykorvetterna och testade förankringssystem till JAS. Senast kommer jag från Försvarsmakten där jag var placerad på Dalregementet i Falun som plutonchef.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Det var Frida Prästings (Kontorschef, Svekon Borlänge) som kontaktade mig. Jag jobbade ju som plutonchef i Falun när hon ringde och tanken var att jag skulle fortbilda mig inom försvaret och vara kvar där. När jag blev erbjuden att komma på intervju hos Svekon gick jag dit mest för att vara artig om jag ska vara ärlig. Men väl där fångade Svekon mitt intresse och nu är jag här. Jag trivs jättebra och har inte ångrat det en sekund.

Vad var det som lockade med Svekon?
– Under de intervjuer jag var på fick jag en väldigt bra känsla för företagskulturen och den teamkänsla som finns på Svekon. Det finns en struktur och ett klimat som uppmanar till att jobba tillsammans. Det finns en öppenhet och en prestigelöshet som jag tror på. Sedan känner jag att den rollen jag erbjöds passar mig väldigt bra. Jag har ju en lång erfarenhet inom Försvarsmakten och är utbildad maskiningenjör och här får jag stor nytta av båda delarna.

Har du något drömprojekt?
– Nja, det är nog snarare storleken på projekt som jag tänker då. Jag tycker om och drivs av ansvar. Ju mer ansvar, desto bättre trivs jag. Det skulle vara riktigt kul att ro någonting stort i hamn. och inte bara att lyckas med det utan även dra lärdomar och utveckla vårt sätt att arbeta på vägen.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Förutom att lära känna teamet och kunderna och driva projekt tillsammans med dem drivs jag väldigt mycket av verksamhetsutveckling. Det tycker jag är jätteintressant. Givetvis ska vi leverera en bra produkt och utveckla fantastiska produkter, men vi måste också dra lärdomar och utveckla oss själva som både individer och som team.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har ett stort behov av att ”rasta” mig själv och det kan innebära allt från en löptur, ett träningspass till en lugn promenad. Sedan tycker jag också om att ta det lugnt och sitta med en kopp kaffe eller ett glas vin i handen och bara prata och filosofera tillsammans med familj, släkt och vänner.