Mer än var tionde person som rör sig på våra vinterisar har gått genom isen enligt ett stort svenskt försäkringsbolag. För att öka säkerheten för långfärdsskridskoåkare hade Joakim Langer en idé om skrinnarstavar med ny funktionalitet.

En sekund till hjälp

Langer kom till Svensk Konstruktionstjänst för att få konstruktionshjälp med skrinnarstavar som med ett enkelt handgrepp skulle kunde konverteras till isdubbar i det fall att man hamnar i en isvak. Skrinnarstaven ser ut och fungerar som en vanlig stav. Den stora skillnaden är att handtagen genom en knapptryckning kan kopplas bort från resten av staven. Handtagen blir då på en sekund ett par isdubbar som man omedelbart kan ta sig ur vaken med.

Projektet

Langer hade tidigare haft kontakt med en designer, som efter att ha ritat upp designförslag, hänvisade till Svensk Konstruktionstjänst för att utveckla produkten.

Konstruktör Mats Eriksson ansvarade för rekommendation kring materialval, godstjocklek och konstruktionen av handtagets låsmekanism. Kravet var att kunna på ett säkert och enkelt sätt göra isdubbarna tillgängliga på max ett par sekunder, jämfört med 15 – 20 sekunder för traditionella isdubbar.

Efter att projektet var produktionssatt fortsatte arbetet med förfinade prototyper för marknadsföring.

”Konsumentprodukter är roligt och intressant att arbeta med. När det dessutom är en produkt som kan bidra till att rädda liv känns det extra bra.”

Mats Eriksson, Konstruktör, Svekon.

GEMENSAM PASSION FÖR PROCESSEN

De flesta av våra kunder är större företag, men genom åren har vi arbetat med några enskilda uppfinnare som har den ofta kostsamma finansieringen klar. Joakim Langer berättar själv om idén och samarbetet med oss:

”En bra ide börjar alltid någonstans så även denna smått fantastiska uppfinning. En januari dag åkte jag långfärdsskridskor ute i Stockholms skärgård.  Plötsligt knakade det till under mig och för en tusendels sekund kände jag skräcken och förberedde kroppen på en genomåkning. Nästan alltid när det knakar i isen är det ingen fara. Så även denna gång, men jag kunde inte släppa känslan av att, tänk om jag åkt igenom. Isdubbarna hängde ju under hakan men jag insåg att det skulle ta tid att få fram dem. Det var då idén kom.

När man tror sig ha kommit på en fantastisk uppfinning, blir man lätt exalterad. Under mitt första möte med Svensk Konstruktionstjänst babblade jag på som en galning, och kände nästan att jag var för entusiastisk, men Mats Eriksson och hans kollega hängde med direkt och efter bara några minuter så började vi ”brainstorma”. Efter mötet hade jag fått många bra synpunkter, som vi dagen efter gick igenom via telefon. Några dagar senare satt vi samlade igen, denna gång med  min designer på plats. Det fanns ingen hejd på kreativiteten. De lösningar som jag fick hjälp med var helt avgörande för produkten. Med kinesisk tolk som Svensk konstruktionstjänst anlitade, hade  vi genomgång med fabriken i Kina, och bara en månad senare kunde jag gå vidare med en säker produkt. Tack för fantastisk hjälp!”

Joakim Langer

Joakim Langer mottog 2009 innovationspris i Stockholm för produkten.