Skip to main content
NyheterStockholm

”Vi är mitt i en explosion av embedded systems”

Han är musikproducenten som skruvade med studioutrustning och gjorde verklighet av sina ingenjörsdrömmar. På fritiden besöker han gärna den egna musikstudion eller lever friluftsliv. Möt Svekons nya Embedded systems engineer, Jesper Dahlbäck.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag kommer att jobba som Embedded systems engineer.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är född i Katrineholm, men uppvuxen på Kungsholmen och på Värmdö i Stockholm. Yrkesmässigt kommer jag egentligen från musikbranschen, kan man säga. Jag gick teknisk linje på gymnasiet och gick i tankarna att bli ingenjör, men parallellt med studierna startade jag en musikstudio som gick såpass bra att jag fortsatte med det. I studion jobbade jag med en del rätt udda apparater och studioutrustning och de går såklart sönder ibland och på så sätt lärde jag mig en hel del genom att jobba mycket hands on med  felsökning och reparationer. Det fick mig att vilja gräva lite djupare i tekniken igen vilket ledde mig tillbaka in på ingenjörsspåret. Jag utbildade mig inom embedded systems och har senast jobbat som konsult för en stor aktör inom konsumentelektronik.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Jag har varit egenföretagare sedan länge, sedan kom pandemin med tråkiga tider och då tänkte jag att nu ska jag testa och söka ett jobb. Jag har aldrig varit anställd tidigare under mitt liv, så var lite nyfiken på vilka alternativ som fanns. I den vevan blev jag kontaktad av Hampus Krantz, som hade hittat mig på LinkedIn. Sedan gick det väldigt snabbt.

Vad var det som lockade med Svekon?
– Jag blev väldigt positivt överraskad när jag besökte Svekon första gången. Det kändes att det är ett företag som tänker mycket på de anställda, exempelvis hur man utformat de nya fräscha lokalerna. De kändes väldigt genomtänkta och formade för att man ska ha tillgång till allt man behöver och även för att man ska trivas på arbetsplatsen. 

Du började på Svekon i juni, hur har du upplevt den första tiden?
– Jag gillar den struktur för hur man bedriver projekt eftersom den verkligen uppmuntrar till samarbete. Det är inbyggt i kulturen att vi hjälper varandra för att komma framåt och det finns inga osynliga väggar mellan avdelningar och projekt. Det tycker jag är väldigt bra. 

Vad händer inom embedded systems just nu?
– Vi är mitt i en explosion av embedded systems och det så kallade internet of things, det lanseras produkter och satsas hårt inom en massa olika branscher och segment. Vi lever i väldigt spännande tider där det finns möjligheter att verkligen påverka morgondagen positivt genom nya lösningar inom exempelvis grön teknologi och medtech. Nu är ju även AI på stark frammarsch, vilket gör att saker och ting kan fungera mer autonomt och det skapar många möjligheter.

Har du något drömprojekt?
– Jag skulle ju gärna vara med i något projekt som handlar om att förbättra förutsättningarna för vår planet. Att jobba för en bättre morgondag som Svekon valt att uttrycka det.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har ju kvar min studio som jag haft under 30 år, så dit åker jag för att pyssla lite ibland. Annars gillar jag friluftsliv och att vara ute i naturen.