Skip to main content
NyheterStockholm

”Den kreativa miljön på Svekon är väldigt spännande”

Han är prickskytten som gärna designar egna möbler till hemmet och har ett nyfunnet seglarintresse. Möt Svekons nya mekanikkonstruktör, Lars Bolin.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag jobbar som mekanikkonstruktör inom försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är uppvuxen på Ekerö i Stockholm, när jag var ung gick jag i skolan, hängde med kompisar och spelade mycket tennis. Sedan kom motorintresset in i bilden och tennisen byttes ut mot motorcross. Min yrkesbana började med att jag sökte mig till Försvarsmakten i artonårsåldern och jag gjorde GMU (Grundläggande Militär Utbildning) på F17, flygflottiljen i Blekinge. Efter utbildningen tog jag anställning som flygbasjägare och jobbade sedan som det under fyra år. Jag specialiserade mig som prickskytt och i slutet av min tid på F17 jobbade jag som gruppchef för en prickskytteenhet. Efter fyra år kände jag att det var dags för något nytt så jag läste maskinteknik med masterprofilen konstruktionsteknik och produktutveckling på Linköpings Universitet. Under studietiden sommarjobbade jag i en mekanisk verkstad där jag byggde olika konstruktioner med hjälp av bland annat svarv, fräs, kantpress och svets.

Hur väcktes ditt teknikintresse?
– Det har nog alltid funnits med mig tror jag. Det var mycket mekanik under uppväxten, jag gillade att meka med mopeder och cyklar, plocka isär och bygga saker. Men motorintresset skulle jag väl säga var starten på uttrycket för mitt teknikintresse.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– En kompis som tog examen några år före mig hittade Svekon när han började söka jobb och han fick en väldigt bra bild av företaget. När jag tog examen rådfrågade jag honom om tips på bra företag att söka sig till och då tipsade han mig om Svekon. Jag gick in på hemsidan och tyckte att det såg ut att vara en trevlig arbetsplats och reagerade särskilt på att det fanns en verkstad på kontoret. Jag hittade en annons där de sökte en mechanical engineer, som gärna fick ha bakgrund i Försvarsmakten. Dessutom var det meriterande med verkstadserfarenhet och kunskaper i att bygga saker hands on, så det var ju mitt i prick för mig.

Vad var det som lockade med Svekon?
– Det var väl lite olika saker, men storleken och företagskulturen. Det var väldigt god stämning när man kom in i lokalerna, alla var väldigt välkomnande och jag tyckte att det kändes väldigt seriöst att Martin Frisk som är Vice VD satt med och hade tid och prata med mig vid min intervju. Jag kände mig väldigt välkommen. Sedan kändes det väldigt unikt med ett företag, där ingenjörer jobbar med produktutveckling, som även har en verkstad med svarv, fräs, pelarborr, 3D printer och allt vad man kan tänkas behöva. Den kreativa miljön på Svekon är väldigt spännande.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Jag ser fram emot att jobba med alla de delar som finns inom produktutveckling och få följa projekten från idé till färdig produkt. Konstruktion är ju bara en liten del av det Svekon erbjuder så det finns mycket spännande att sätta sig in i. Jag gillar att tänka kreativt och att jobba med problemlösning och jag ser mycket fram emot att få sätta mig och komma på smarta lösningar, använda 3D printer, kanske gå och svarva en detalj, alla prylar i lokalen för att ta fram något som är både funktionellt och visuellt tilltalande.

Har du något drömprojekt?
– Jag vet inte om det är helt realistiskt, men det spelar kanske ingen roll. Men motorcyklar är ju min största passion, så att få hjälpa till att utveckla saker inom det området vore otroligt kul. Men jag brinner för att konstruera saker generellt så det är en dröm i sig att få jobba med det, processen från idé till produkt och problemlösningen som det innebär.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag och min sambo har precis flyttat, så nu håller vi på med att designa en del möbler. Jag har tidigare byggt sänggavlar och sängbord och nu är det en hallmöbel, skrivbord och matbord på gång. Annars är segling ett nyfunnet intresse för mig, min sambo har seglat mycket och vi köpte en äldre segelbåt för ett par år sedan. Så det har blivit en del pyssel med den, vi har dragit in ett nytt elsystem i den och hade några fantastiska veckor i skärgården i somras så nu är jag såld.