Skip to main content
NyheterStockholm

”Det finns en enormt bra sammanhållning på Svekon”

Han är bilmekanikern från Nykvarn som sadlade om till teknisk skribent. På fritiden rör han sig helst ute i naturen och sover gärna under tarp. Möt Svekons nya tekniska skribent, Per Mäenpää.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag kommer att jobba som teknisk skribent med teknisk dokumentation inom försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i Nykvarn utanför Södertälje och min yrkesbana började som mekaniker. Jag hade ett stort bilintresse i min ungdom så det kändes som ett naturligt val. Sedan drabbades jag av diabetes, vilket fick mig att söka mig till något nytt och det blev ett jobb som konsult inom dokumentation på ett bolag i Strängnäs. De hade uppdrag för Scania inom serviceinformation för deras olika fordon. Där började min karriär inom teknisk dokumentation och sedan dess har jag jobbat i lite olika roller inom Scania.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Ja, egentligen hade jag väl inställningen att jag skulle vara kvar på min tidigare arbetsplats, men sedan blev jag kontaktad av Svekon och efter ett par samtal så kände jag att det här vill jag nog inte missa.

Vad var det som lockade med Svekon?
– Dels lockades jag av Svekons sätt att jobba i team med inhouseprojekt. Dels är det en chans för mig att vidga mina vyer och utvecklas. Jag kommer från en bakgrund där jag nästan uteslutande har jobbat med fordon och nu får jag jobba även med andra typer av projekt och produkter vilket jag tycker är spännande.

Du började på Svekon i maj, hur har du upplevt den första tiden?
– Det första som slagit mig är att det finns en enormt bra sammanhållning på Svekon. Det är en väldigt platt organisation och det är lätt att ta kontakt med vem som helst, alla är väldigt hjälpsamma och det underlättar mycket när man kommer in som ny. Jag har väldigt kul tillsammans med mina medarbetare också, så det känns väldigt bra.

Har du något drömprojekt?
– Det pratas om ett projekt som är påväg in just nu faktiskt. Jag hoppas verkligen att vi får det och att jag får vara en del av teamet i det projektet. Det är ett stort projekt där jag verkligen skulle kunna bidra med min erfarenhet. Jag kan inte säga mer än så just nu, men inom en snar framtid hoppas jag att det är igång.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har tre barn som jag gärna umgås med, men de är stora nu så det blir inte lika mycket nuförtiden. Annars tycker jag mycket om att vandra i skogen och bo i tält eller under tarp. Jag och frun har precis skaffat husbil så under sommaren har vi bott i den en hel del och fått uppleva naturen med en lite bekvämare sovplats, så det är ett nyfunnet intresse
– Utöver det har jag tagit upp styrketräning igen. Jag höll på med det mycket när jag var yngre och nu finns ett bra gym precis bredvid kontoret så jag brukar försöka köra ett pass innan hemfärd.