Skip to main content
NyheterStockholm

”Det känns som att den kultur som finns här är en viktig framgångsfaktor”

De senaste tio åren har han spenderat i Norrbotten där han kvitterat ut dubbla examen och arbetat som underhållsingenjör i gruvbranschen. Men till sist blev hemlängtan dock för stor och nu har han landat hos oss på Svekon. Möt vår nya projektingenjör inom försvar och säkerhet, Per Wallgren.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag jobbar som projektingenjör inom ILS och vidmakthållning på avdelningen för försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är uppväxt i Uppsala, men flyttade sedan till Luleå för att studera 2013 och har bott där de senaste 10 åren. Jag läste först programmet Bilsystemteknik och sedan Maskinteknik, så det blev dubbla examen. Under studietiden sommarjobbade jag som mekaniker på LKAB och när jag sedan var klar med studierna sökte jag ett jobb där som underhållsingenjör och där har jag varit sedan 2020.

Hur väcktes ditt teknikintresse?
– Jag har väl alltid haft ett visst teknikintresse, men jag tror att det började ge uttryck på ett uppenbart sätt i 18-årsåldern när det var dags att ta körkort och jag mekade en del med bilar. Jag läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, men när jag sedan skulle läsa vidare bestämde jag mig för att bli ingenjör och läste in de kurser jag behövde på Komvux. Så teknikintresset ledde mig in på ingenjörsspåret kan man säga.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Jag hade känt en viss hemlängtan under ett par år och jag såg mig om lite efter ett jobb i hemregionen, jag hittade Svekon som jag tyckte verkade spännande och skickade därför in en spontanansökan.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Det att lära känna mina nya kollegor ännu bättre. Jag har blivit väldigt väl mottagen och gänget här är verkligen extremt trevliga och kompetenta får jag säga, stämningen är verkligen på topp. Jag känner att ambitionsnivån är hög och det får mig att vilja försöka växla upp för att bidra lika mycket som de jag jobbar med. Det känns som att den kultur som finns här är en viktig framgångsfaktor för Svekon och den vill jag vara med och bidra till.

Hur har din första tid på Svekon varit?
– Jag började ju nu i augusti och jag har redan varit involverad i flera projekt. Jag är såklart inte helt självgående ännu, men jag har blivit väldigt väl omhändertagen och känner mig trygg i att jag kommer att växa in i rollen.

Har du något drömprojekt?
– Inte sådär jättespecifikt, men jag är testingenjör i grunden och älskar att testa saker eftersom jag tror det är ett av de mest effektiva sätten att lära sig och komma vidare i en utvecklingsprocess. Så någon typ av omfattande utvecklingsprojekt där det krävs mycket testning och verifiering skulle vara väldigt spännande.

Vad gör du när du inte jobbar?
– I och med att jag nyligen flyttat är det ganska mycket tid som går åt till att göra i ordning min lägenhet, annars har jag ett stort fordonsintresse och skruvar gärna med både bilar och en båt som jag är nybliven ägare till. Jag har även en snöskoter från tiden i Luleå som jag inte är villig att ge upp. Utöver det blir det en del styrketräning, racketsport, resor och musik.