Skip to main content
NyheterStockholm

”Här får jag jobba med saker som ligger nära mina intressen”

Han är gruppchefen inom Hemvärnet som spenderar fritiden på lägenhetsrenovering och i somras slutförde en svensk klassiker. Möt Svekons nya mekanikkonstruktör inom försvar och säkerhet, Markus Johansson. 

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag jobbar som mekanikkonstruktör inom försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är uppvuxen i Tumba utanför Stockholm och där bodde jag tills det var dags att göra militärtjänstgöring. Jag gjorde min GMU (Grundläggande Militär Utbildning) på Livgardet, vilket jag tyckte gav mig mycket, men när jag var klar ville jag ändå plugga vidare istället för att göra karriär inom försvaret. För att ändå kunna bidra till det militära försvaret engagerade jag mig i Hemvärnet. Jag har varit aktiv där i 8 år nu och är ställföreträdande gruppchef för en grupp som skjuter GRG (Granatgevär Carl Gustaf). Efter min GMU blev det hursomhelst studier på KTH och programmet Maskinteknik, med master inom maskinkonstruktion. När jag var klar fick jag jobb inom VA-branschen som maskinkonstruktör.

Hur väcktes ditt teknikintresse?
– Jag är uppvuxen i en familj med samhällsvetare så jag var väl lite udda med mitt teknikintresse. Jag fick det nog från min farfar som alltid plockade fram någon manick när han kom på besök. Det kunde vara allt från en brödrost till en kaffebryggare som han skruvade isär för att visa hur tekniken inuti fungerade. Det hände väl även att jag fortsatte med att plocka isär någon annan apparat när han hade åkt hem, till föräldrarnas stora glädje… Men, ja, jag har väl alltid haft ett teknikintresse och en nyfikenhet runt hur saker fungerar.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Det började för två eller tre år sedan egentligen. Jag pluggade på KTH och besökte Svekons After School på kontoret här i Solna. Dessförinnan hade jag även pratat med några representanter för Svekon på ett par arbetsmarknadsmässor på KTH. Sedan dök det upp några tjänster inom mekanik och konstruktion nu i våras och då tvekade jag inte att söka. Jag kände att jag ville ta chansen och det är jag väldigt glad över att jag gjorde. 

Vad var det som lockade med Svekon?
– När jag var på besök på Solnakontoret under After School fastnade jag lite för Svekon. Under eventet fick vi gå runt och prata med personalen och se några exempel på projekt. Jag gillade både kontoret, stämningen, atmosfären och inriktningen och såg också en möjlighet till att kombinera min erfarenhet inom det militära med min utbildning inom mekanik och konstruktion. Så sedan dess har jag tänkt att där skulle jag vilja jobba någon gång i framtiden och nu dök möjligheten upp.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Jag ser fram emot att få jobba mot en bransch som jag känner att jag har kunskap och intresse för på ett annat sätt än vad jag gjort tidigare. Och att där kunna vara kreativ för att skapa häftiga, effektiva lösningar som verkligen ger mervärde för användaren. 

Har du något drömprojekt?
– Jag brinner väldigt mycket för problemlösning inom teknikområdet i stort och det får man ju arbeta väldigt mycket med i alla projekt här på Svekon. Men om jag får drömma skulle jag gärna jobba med helheten av någon typ av fordon, säg en bandvagn eller någon typ av motorfordon.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Just nu håller jag och min sambo på att totalrenovera vår lägenhet så det står exempelvis ett kök i kartonger i vardagsrummet som väntar på att monteras. Sedan ska vi gifta oss under nästa år så vi håller också på med planering inför bröllopet. I familjen finns även en liten tax som heter Frans, så det blir många promenader i skogen med honom. Annars gillar jag att träna konditionsidrott, främst att springa, cykla och åka skidor långa sträckor. I somras avslutade jag en Svensk klassiker med Vansbrosimningen och planen är att fortsätta och göra ”klassikern” igen.