Skip to main content
NyheterStockholm

”Jag ser fram emot att se ett koncept realiseras i en utvecklingsprocess”

Hon är flygnörden som gillar att testa nya saker och brinner för att kombinera estetik med avancerad teknik. Hon kom till Svekon efter att ha genomfört sitt kandidatexamensarbete på FMV. Möt vår nya projektingenjör, Julia Ramm.

Vad innebär din nya roll på Svekon?
– Jag jobbar som projektingenjör inom försvar och säkerhet.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är uppväxt på Lidingö och har gått grundskolan och gymnasiet här i Stockholm. På fritiden sysslade jag mycket med ridning så jag ägnade mycket tid i stallet. Min morfar var stridspilot och han är en stor förebild för mig så jag blev väldigt engagerad i flyg och flygning redan som liten. Jag var med i Frivilliga Flygkåren och blev en riktig flygnörd. Studiemässigt har jag gått Design och produktframtagning med en master inom teknisk design på KTH och jag tog examen nu innan sommaren.

Hur väcktes ditt teknikintresse?
– I min närhet finns många teknikintresserade som har bidragit till att väcka mitt teknikintresse. Men utöver teknik har jag alltid haft ett väldigt stort designintresse och därför har jag försökt hitta kombinationer. Det var sökandet efter den kombinationen som startade intresset för industridesign.

Hur kom det sig att du hamnade på Svekon?
– Det var via FMV kan man säga. Jag gjorde mitt kandidatexamensarbete där och jag fick då frågan om jag kunde skicka mitt CV och portfolio till en person som jobbade i branschen, som i sin tur ville skicka det vidare till Svekon. Det fick de såklart och dagen efter fick jag ett samtal från Svekon och vi bokade en intervju.

Vad var det som lockade med Svekon?
– Det är en positiv miljö på Svekon, det kände jag redan när jag träffade Jakob och Micke på intervjun. Det finns en grundläggande positiv inställning och det tycker jag är väldigt viktigt. Vid intervjun visade de upp produkter de hade utvecklat och det tyckte jag var kul att se. Sedan har vi medarbetare stort inflytande över hur vi lägger upp vårt jobb här och det känns modernt och bra.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Just nu ser jag fram emot ett nytt projekt som startar nästa vecka. Då kommer jag att få lite mer inblick i hur det kreativa arbetet i grupp fungerar här. Hur genomför man brainstorming? Hur genererar man idéer? Hur jobbar man kreativt på ett effektivt sätt i grupp? Det är jag väldigt taggad på att få ge mig in i. Sedan ser jag fram emot att få följa utvecklingsprocessen också, jag jobbade väldigt konceptuellt under studietiden så jag ser fram emot att även få se när ett koncept realiseras i en utvecklingsprocess.

Har du något drömprojekt?
– Jag ska faktiskt hoppa in i ett väldigt häftigt projekt just nu. Vi kollar på ceremoniella hjälmar till Försvarsmakten och det ser jag jättemycket fram emot. Sedan, när det gäller drömprojekt, hade jag gillat att vara med på något projekt där textil används till någonting väldigt robust och stort. Att få vara med och utveckla tekniska textilier för att visa vad de kan tillföra inom andra områden än de vanliga, som väskor och kläder. Textilier kan tillföra andra kvaliteter till robusta produkter än de man får av exempelvis stål. Ett annat drömprojekt hade även varit någonting som kombinerar estetik och avancerad teknik.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har ridit under hela mitt liv så jag håller fortfarande på med ridningen och är i stallet en del. Men jag älskar att prova nya saker också så jag har alltid en ny sport, aktivitet eller resa på gång. Nu har jag precis börjat med beachvolleyboll och det är jättekul! Utöver det umgås jag gärna med mina vänner och min familj.