Ta tillbaka smöret till dess rätta plats vid matbordet

Noginvest kontaktade Svekon med idén att kunna få naturligt smör tempererat för såväl bakning som för att bre på smörgåsen. Detta skulle ske genom en kyld behållare som går att ställa hemma på köksbänken.

Utmaningen

Varje kvadratmeter på dagens köksbänkar är hårdvaluta. För att kunna erövra en av de få tillgängliga platserna behövde behållaren inte bara kunna temperera smöret efter användarens önskemål, utan också kunna göra det på motsvarande utrymme som andra köksmaskiner. För att åstadkomma detta behövde en relativt stor volym varmluft transporteras bort från produkten, samtidigt som den varken lät för mycket eller gjorde anspråk på för stort utrymme. Med flödesberäkningar och innovativa kanaler lyckades vi få behållaren att temperera smöret utan att ta mer plats än den minsta brödrosten på marknaden.

”Under arbetet med Svekon kände vi att vi hade en väldigt duktig och kompetent partner som höll i taktpinnen. Samtidigt fick de med oss som kund genom hela processen, där vi fick vara delaktiga i de viktiga besluten som togs. Svekons förmåga och erfarenhet av att ro den här typen av komplexa projekt i land visade sig verkligen stämma.”

Johan Landgren, Noginvest

Designprocessen

På Svekon arbetar vi efter en designprocess som vi utformat under våra snart 50 verksamma år. Den består av ett antal olika faser, som beroende kundens behov kan omfattas av samtliga till enbart en fas.

Utforska/planera/definiera

Utifrån den vision och de krav på funktioner som Noginvest hade tog vi fram vi en gemensam karta. Med det menar vi en överenskommen plan där vi balanserar funktionalitet mot pris och ledtid – och beslutar vad det är vi faktiskt ska ta fram. Allt med användaren i fokus.

Realisera

När kartan var på plats började arbetet med realiseringen. Det handlar om att vi med ett användarfokus ska kunna realisera projektet i form av tillverkningsbarhet och monteringsbarhet, med slutmålet att verifiera produktens kravuppfyllnad.

Verifiera & implementera

När vi hade en produkt vi var nöjda med påbörjades de sista stegen för oss; verifiera och implementera. I de här faserna tog vi hand om allt från CE-märkning till att produktionssätta produkten med monteringsinstruktioner, produktionsinstruktioner och så vidare. Efter att tio produkter var monterade och godkända lämnades produkten över till kunden för lansering.

Prisvinnande innovation

Produkten lanserades på Åland som testmarknad, där den redan under första året såldes in till 1% av hushållen. Dessutom vann Buttercup, som den heter, guldmedalj för bästa innovation på Åland 2018. Läs mer om Buttercup här.