Utmaningen: BTI

Carl Öjerstam kom till oss med en förfrågan om att skapa ett BTI (breathtaking item), åt IKEA. Det innebär en produkt – i det här fallet en stol – med ett pris tillräckligt lågt för att så många som möjligt ska ha råd att köpa den.

Efter att ha genomfört mer än 100 projekt i plast för IKEA var det ett naturligt steg för mig att ta hjälp av Svekon redan i ett tidigt stadium av designprocessen. Resultatet har blivit en säljsuccé som också klarar de omfattande kraven på hållfasthet som finns på den globala marknad där IKEA är verksamma.”

Carl Öjerstam, Industrial Designer

Ett vinnande arbetssätt

Ett vanligt arbetssätt i de här projekten är att designern arbetar direkt mot producent för att utveckla produkten. Ett alternativ till detta är att på förhand göra beräkningar och simuleringar för att reducera ledtider och kostnader. Vi på Svekon satte oss därför med Carl Öjerstam och arbetade fram ett koncept anpassat efter de designmässiga krav och behov som fanns, samtidigt som vi behövde arbeta utefter den mängd plast som IKEA:s prisbild genererat – en inte alltid så enkel ekvation.

Genom ett tätt samarbete mellan Carl Design och Svekon har vi tillsammans kunnat skapa en effektiv och iterativ arbetsprocess. Detta har i slutändan gett skrivbordsstolen IKEA Loberget. En vit och stilren skrivbordsstol i plast som nu går att köpa i varuhuset för smått ofattbara 249 kronor.