Att träna stakning inomhus har tidigare varit synonymt med fasta ben och en avsaknad av skidkänsla. Nordic Skicrosser är den första träningsmaskinen som inkluderar benen och efterliknar hela rörelsen i klassisk längdskidåkning.

LÄNGDSKIDÅKNING INOMHUS

Svensk Konstruktionstjänst har tillsammans med Motiofy tagit fram en kompakt och justerbar träningsmaskin som gör det möjligt för användaren att enkelt anpassa sin skidträning i intensitet, teknik samt benens bidrag i skidträningen.

UTLÖSNINGSMEKANISM SOM FÖRHINDRAR SKADOR

Under 2018 utvecklades en enklare principprototyp till en fullfjädrad funktionsprototyp för optimering och utvärdering. Under utvärderingarna utvecklades en utlösningsmekanism som gör att bindningar kan användas användarvänligt och säkert.

Därefter förfinades hela maskinen en runda innan den kompakta lösningen var på plats.

Läs mer om Nordic SkiCrosser på https://motiofy.com/

”Rörelsemönstret i maskinen gör att hela kroppen får arbeta och ger därmed vid stakning en teknik väldigt likt skidåkning på snö. Maskinen ger en framåtrörelse vilket gör att åkaren kan inta en naturligt framåtlutande träningsposition.”

Tränarna Sollefteå skidgymnasium

HÅRD UTVÄRDERING HAR GETT PRISBELÖNT UPPFINNING

Utvärdera produkten mot framtidens elitskidåkare ger tuff feedback men har gjort slutprodukten ännu bättre. Motiofy och Nordic SkiCrossern tog 2019 hem pris i Venture Cup NORD, som årets ”game changer”. Landsfinalen är i September 2019. Just nu finns maskinen på Friskis & svettis i Kungsholmen och Sollentuna.

”Samarbetet med Svekon har fungerat väldigt bra, trevligt bemötande, snabba leveranser och en kreativitet och problemlösning som gjort att vi idag kan ha en helt världsunik träningsmaskin ute på marknaden.”

Patrik Lindström, Grundare Motiofy