Twistshake har sedan tidigare en hel matserie med bland annat en ”click mat” i sitt sortiment, vilket är en silikonmatta som läggs på en platt yta så att ett vacuum skapas mellan mattan och ytan. Barntallrikar fästes sedan på vilket förhindrar barnet från att välta tallriken under måltid.

För att bygga vidare på sin matserie ville Twistshake utveckla en central punkt vid matbordet som kan underlätta och komplettera de varierande behoven under barnets utveckling. Resultatet blev Twistshakes alldeles egna ”high chair”.

Komplex konstruktion

Tillsammans med en av våra samarbetspartners inom industridesign, Myra, tog vi fram ett antal designidéer som bollades med kunden tills vi hittade rätt väg framåt. När designkonceptet var på plats påbörjades arbetet med konstruktion för att få stolen att fungera. Vi kollade på fotstöd och infästningar, men framförallt fokuserade vi på brickan. Säkerheten var viktig, eftersom barnet inte ska kunna rycka loss brickan och ramla ur stolen – samtidigt som föräldern med enkelhet ska kunna sätta dit brickan och ta loss den. Det gör produkten lite mer komplex än man kan tro vid första anblick.

En väl beräknad helhet

Med  barnprodukter är säkerhet A och O. Processen med beräkningar, FEM-simuleringar och prototyper har därför varit relativt omfattande för produkten, för att säkerställa att stolen håller och att en certifiering kan genomföras. Slutresultatet är en estetiskt tilltalande stol med flertalet funktioner som lirar ihop och håller hög säkerhet.  Samarbete mellan industridesign, funktion och form har banat väg för att få till en bra helhet.

Som alltid när vi arbetar med Svekon är de väl förberedda och pålästa på projektet och den kravbild vi som kund hade och önskade uppnå med produkten. Under uppföljningsmötena presenterade alltid Svekon tydliga förslag och lösningar utifrån vår feedback vilket gjorde att vi som kund kunde ta snabba och välinformerade beslut så att projektet kunde fortskrida smidigt enligt tidsplan.

Thomas Karsberg, Twistshake Research & Development