Styrsystem för mobila maskiner

Excidor har flera olika sorters styrsystem till en rad olika typer av mobila maskiner, som låter operatören manövrera dess redskap på ett enkelt sätt. Det kan röra sig om allt från en vägmaskin med sopvalsar och vikplog till en grävmaskin med precisionsstyrd skopa.

Display i förarhytt

Gemensamt för flera av styrsystemen är den display med pekskärm som installeras i förarhytten, som med några enkla tryckningar justerar inställningar för- eller byter ut redskapet som används. Men eftersom behoven ser olika ut beroende på maskintyp och tillverkare behöver detta också kunna anpassas på ett enkelt sätt.

Mjukvaruutveckling i fokus

Svekons arbete har innefattat mjukvaruutveckling för displayen till styrsystemen ExciControl TRC och MH – två system som bägge kommunicerar genom en CanBus för att styra redskapen på sina maskiner. De olika modellerna styr olika redskap och har därför olika behov, vilket gjort att mjukvaran skrivits om till respektive system, protokollen anpassats och olika bilder laddats in.

”Vi är väldigt nöjda med den hjälp vi fick från Svekon. Vill särskilt lyfta en mycket kompetent utvecklare som var lätt att kommunicera med.”

Peter Svedberg, Teknik- och utvecklingschef

Snabb respons

Med alla displayer med pekskärm är det vitalt att hålla uppe prestanda samtidigt som att skapa en upplevelse av snabb grafisk respons – något som kan vara en utmaning med den begränsade processorkraft som finns i en sådan här display. Genom optimeringar och ett smart utvecklat användargränssnitt har Svekon löst detta.

Lättanvänt som utvecklingsverktyg

Excidor offererar styrsystem dels till olika typer av maskiner, men också till olika tillverkare där maskinerna skiljer sig åt från fabrikat till fabrikat. Därför har det varit viktigt att slutleveransen ska vara lättanvänt som utvecklingsverktyg för Excidor för att förenkla anpassningen. Slutresultatet är en ny generation lättanvända utvecklingsverktyg för Excidors displayer.