Skip to main content
Nyheter

Svekon presenterar: Den musikaliske mjukvaruutvecklaren

Mats Fahlen header

Som ung i Smedjebacken ville Mats Fahlén spela in musik – så han byggde sitt eget mixerbord. Nu är han mjukvaruutvecklare på Svekon i Borlänge.

– Jag har jobbat med det här sedan 1984, när jag började som elektronik- och mjukvarukonstruktör på Ericsson i Stockholm. Sen flyttade jag tillbaka till Dalarna några år senare, och då valde jag att fokusera på mjukvarubiten, säger Mats.

Det var däremot inte med mjukvara som teknikintresset tog fart.

– Nej, när jag var liten fanns det ju i princip ingen mjukvara. Det kom senare. Det här med tekniken började som en hobby. Vi var några stycken som spelade musik och ville spela in vad vi gjorde. Då byggde vi egna små system för att få in ljudet i våra rullbandspelare.

Gitarrist i det lokala spelmanslaget
Musiken har sedan fortsatt vara en central del i Mats liv. Det gör sig extra tydligt varje midsommar, när han brukar spela med det lokala spelmanslaget i hemorten Gagnef.

– Jag försöker fortfarande hålla på med musik så mycket det går, men det är bara på hobbynivå. Jag spelar gitarr och på senare år har jag plockat upp saxofonen igen. Sen spelar jag gärna andra instrument också. De brukar skoja att om det är något instrument som saknas kan vi fråga Mats om han kan spela det.

Trots den uppenbara fallenheten för musik står han dock fast vid att det är på hobbynivå han är verksam.

– När man lyssnar på folk som verkligen kan… då förstår man att man själv inte kan.

Även på arbetet trivs Mats bäst i samspel med andra
I sitt yrke som mjukvaruutvecklare stoltserar vi på Svekon däremot gärna med att Mats kan. Han har med sin samlade kunskap en självklar plats i många projekt, men det är tillsammans med andra han tycker det är mest inspirerande att arbeta.

– Jag trivs bäst med uppdrag där man får ta med olika kompetenser. När mjukvaran samverkar med elektronik och mekanik så att man får helheten där alla ser hur deras del kuggar in, såna grejer tycker jag är roliga. Om jag bara sitter och skriver en mjukvara åt en kund där ingen annan kompetens är inblandad, då kan det vara svårt att illustrera och förklara vad det ens är jag har gjort för något.

Till sist: har du något drömprojekt?
– Någonting som hjälper världen. Något mot klimathot eller så, som gör skillnad. Det skulle vara fint.