En miljövänlig tankningsprocess utan spill eller ångor, det är grundtanken med Fuelmatics produkter. Det svenska företaget har utvecklat en automatisk tankstation, ARS (The Automatic Refueling System). Snabbt, rent, säkert och bekvämt är ledorden för processen.

När Fuelmatics skulle ta fram en ny generation av sin automatiska tankstation, medverkade Svekon i projektet.

Automaten, som är utrustad med tre munstycken för olika drivmedel, letar rätt på tankluckan och öppnar den. Tanklocket innanför luckan har man ersatt med ett anpassat lock för anslutning till tankmunstycket. Efter påfyllning av bränsle stänger automaten luckan. Automaten betjänas via en terminal, åtkomlig från förarsätet. Alternativt kan utrustningen betjänas via mobiltelefon vilket gör att man inte ens behöver öppna bilens fönster.

Tankautomaten visades upp på NACS Show i oktober 2013, den största branschmässa för bensinstationer och väckte stort intresse.

”Vid inledningen av vårt senaste utvecklingsprojekt tittade vi efter en konsultfirma med tillgång till bred kompetens, så att vi inte skulle behöva leta vidare så fort det dök upp ett nytt problem. Svensk Konstruktionstjänst har bevisat sin duglighet och är lättsamma att jobba med. Man uppskattar konsulternas engagemang och resultaten har i de flesta fall överträffat förväntan. Vi ser numer Svekon som en partner eller definitivt som vår ‘Hovleverantör’ av teknikkompetens.”

Sten Corfitsen, VD Fuelmatics