Ortic är specialister på rullformning av plåt. Svekon har i många år bidragit med mekanikkonstruktion i Ortics maskiner – senast genom att förbättra en befintlig maskin med en “flygande sax”.

Ortic, som byggt maskiner sedan företaget grundades 1984, är experter på rullformning. För 13 år sedan kom Svekon in och började hjälpa Ortic med maskintillverkning, och har fått förtroendet att fortsätta. Det senaste uppdraget var att effektivisera hur en befintlig maskin klipper de rullformade profilerna i önskade längder. Resultatet? En flygande sax.

Flygande Sax

Maskinen i sin helhet består av en haspel i början, skärenheter, rullformare som formar profilerna och slutligen en sax som klipper av profilerna i rätt längder. Tidigare har processen bromsats när profilerna klippts av, vilket Svekon fick i uppgift att effektivisera.

För att lösa problemet har vi implementerat en lasermätare som läser av när profilen kommer till en viss punkt. I det skedet börjar saxen accelerera och klipper av profilen, innan den återgår till ursprungsläget. Här finns många funktioner som måste passa ihop för att processen ska fungera.

En standardprodukt

Den flygande saxen ingår i Ortics standardsortiment och ska kunna passas in även i kommande maskiner. Därför var det viktigt att hålla konstruktionen enkel och göra den så kostnadseffektiv som möjligt – utan att göra avkall på kvalitet och funktion.

Genom arbetet har Svekon varit engagerade hela vägen och levererat en genomtänkt lösning som fungerar bra för oss och våra kunder.

Björn Eriksson Norberg, Projektledare på Ortic