Marine Jet Power, världsledande inom vattenjetaggregat, tar hjälp av Svekon för att ta fram ny familj av hybridaggregat. Engagemang och förståelse för företagets behov och produkter var ledord för utvecklingsarbetet.

I Österbybruk har Marine Jet Power, även kallat MJP, utvecklat sina vattenjetaggregat sedan 1986 och är idag världsledande inom sitt område. En av Marine Jet Powers första produkter sitter än i dag i Strömma Kanalbolagets Cinderellabåtar.

MJP’s patenterade teknik medger små spel mellan impeller och impellerhus och detta kombinerat med ”mixed-flow”-pump ger högre dragkraft och låg bränsleförbrukning jämfört med konkurrerande enheter.

När nya vattenjetaggregat skulle tas fram fick Svekon uppdraget att konstruera dessa.

”Marine Jet Power har en aggressiv tillväxtstrategi. Det innebär att vi måste tillfredsställa de ökande krav från marknaden vad gäller våra produkters prestanda, kvalitet och kostnad. Detta tillsammans med behovet av att snabbt komma till marknaden med nya, högkvalitativa produkter och system har gjort att vi söker oss till professionella samarbetspartners som hjälper oss att nå dessa mål.”

Anders Björe, VD, Marine Jet Power

GOTT SAMARBETE GRUND FÖR FRAMGÅNGSRIK PRODUKTUTVECKLING

Det ena aggregatet som togs fram är en hybrid som kombinerar aluminium och rostfritt stål. Detta för att få ner vikten jämfört med tidigare konstruktioner som är gjorda i rostfritt stål. Målet var också att kunna erbjuda kunderna en mer kostnadseffektiv produkt. Ett annat, större aggregat togs också fram, vars CAD-modell består av avancerade former och kombinerar ytmodellering med solidmodellering.

”Det var en utmaning att kombinera olika material i hybridkonstruktionen. Hybriden skulle dessutom vara enkel att tillverka i olika storleker, som en produktfamilj, och kravet var att kunna utgå från ett och samma grundunderlag. Det lyckades vi väl med. Kunden har bidragit med en bra samarbetsmiljö i projektet och mina erfarenheter från bl. a jetmotorer har kommit väl till pass. Samma teknik, samma komponenter, fast detta är i vatten. Ett riktigt roligt projekt.”

Olle Eriksson, Konstruktör, Svekon

”Samarbetet med Svekon har fungerat mycket bra. Vi ser ett stort engagemang från alla inblandade att förstå våra behov och produkter. Speciellt är vi imponerade av den kontinuitet och kvalitet i arbetet som erbjudits tack vare stabilt team som vi lärt känna väl. Jag ser fram mot ett fortsatt gott samarbete med Svekon!”

Anders Björe, VD, Marine Jet Power