Skapapriset är landets största och mest prestigefyllda innovationspris som delats ut varje år sedan 1986 och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer. Shings Basic Trainer vann Skapa-stiftelsens ”Det svenska innovationspriset” i region Gävleborg 2014. Svekon är glada över att vara del av denna framgång.

”Som innovatör är det extremt viktigt att omge sig med, inte bara kreativa, utan också lyhörda människor. Människor som kan ta höjd för möjligheterna och inte backar för svårigheterna längs vägen. Sådana kreatörer finns på Svekon!”

Marina Nylund, Grundare och VD, Shings

FRÅN VISION TILL FÄRDIG PRODUKT

Historien bakom produkten började då Svekon kontaktades av Marina angående en idé om nya hästskor. Idén föddes redan 2006, men nu var tiden mogen och målet var en färdig produkt i butik till julhandeln.

Marina är hästterapeut, specialiserad på hästens anatomi och behandling av vanliga åkommor i hästens rörelseapparat. Hon hade under många år konstaterat att konventionella skor påverkade hästen negativt i och med att hoven låses fast i en rigid järnkonstruktion som förhindrar fotens naturliga formförändringar och som dessutom sitter permanent på hoven, dygnet runt. Denna teori har styrkts av många andra inom yrkesgruppen.

Grundidén var att hästskon borde bytas ut mot något som mer skulle likna sockiplast, d.v.s. ett flexibelt, tunt skikt runt hoven som skyddar mot vassa föremål och fungerar som ett slitskydd, men samtidigt måste vara extremt följsamt. Skon var tänkt att enbart bäras vid ridning/körning och övrig tid ska hästen vara barfota.

”Min första kontakt på Svekon var Peter Eriksson, en supervass konstruktör. I det läget, med endast en vision av produkten, är det extremt viktigt att hitta en samarbetspartner som kommunicerar ”på samma våglängd”, som från enbart beskrivningar och enkla skisser har kapacitet att visualisera samma bild och har rätt kompetens att omvandla den bilden till en avancerad 3D-modell.”

Marina Nylund, Grundare och VD, Shings

Utgångspunkt var mått på hovens undersida och fotografier av hoven ur flera vinklar, samt enkla skisser och beskrivningar och visualiseringar av hur skon skulle se ut. Därefter konstruerades en enkel modell vars funktion var passformen. Utifrån den enkla modellen kunde slutsatser dras om passform och vilka områden som måste vara extra elastiska. Därefter började arbetet att hitta ett material som både kunde ta upp tryckkraft på 4 ton vid galopp och samtidigt slitstarkt nog för att skritta på asfalt. Version två av produkten hade en yttersula i hårdare material och en innersula i mjukare material.

Materialet som valts ger möjlighet att laborera mellan hårdheter som härdplast till något som liknade slime till konsistensen, samtidigt som man kan skapa en och samma produkt i flera olika sammansättningar, vilket var precis vad som behövdes.

Efter det har Shings utvärderat och kommit med ändringar löpande samtidigt som industridesigners samt ett textilföretag kopplats in för att skapa de flexibla delarna i textil. Skon har utvecklats till en fullfjädrad sportsko för häst, med liknande egenskaper och funktioner som i våra egna sportskor.

”Produktens komplexitet gör projektet särskilt spännande, då produkten består av många olika material, plastgjutningar och tyg. Samarbetet med produktionen är viktigt, då släppvinklarna inte är helt okomplicerade och en hel del justeringar har behövts göras. En klar fördel har varit att arbeta med en kund som är så förbredd, påläst och tydlig.”

Jenny Norrby. Konstruktör, Svekon

UTMANINGAR ÄR TILL FÖR ATT ÖVERVINNAS

Flera utmaningar upptäckts vid tester längs vägen, som kartlagts, analyserats och lett till flertalet uppdateringar och revideringar av den första produktreleasen. Arbetet med att göra flera storlekar samt en sommar- och vintervariant med olika slitmönster på sulan pågår i dagsläget. På vintermönstret förhöjs utvalda delar av greppmönstret och skon utrustas med högkvalitativa, specifikt för skon designade dubbar.

”Först i efterhand har jag till fullo förstått komplexitetsgraden på konstruktionen och själva arbetet som utförts av Peter och senare Jenny. Tack vare deras yrkeskompetens har jag kunnat förverkliga min idé och innovation till en fysisk produkt.”

Marina Nylund, Grundare och VD, Shings